If you successfully build, archive and upload your iOS app using XCode8 against the iOS10 SDK,  after you your application,  you may see it in your iTunes Connect account for just a moment while it is processing,  but then it disappears inexplicably.

Check your email from itunesconnect@apple.com,   there are some additional requirements to your iOS10 app that were not built into the XCode warning and requirements.

In one case we had a UIIMagePickerController so when we uploaded our application to iTunesConnect through the Organizer window in XCode8,  it appeared that iTunes COnnect accepted it with an “Upload Successful”.  I s immediately able to see that the application was “Processing” under the “Activity -> All Builds” tab of iTunesConnect.

However,  then it disappeared and I received a message from  itunesconnect@apple.com which a couple of messages in it.   One message was a warning prefaced by “Though you are not required to fix the following issues, we wanted to make you aware of them:”  That is a topic for another post,   however the important message was:

  • This app attempts to access privacy-sensitive data without a usage description. The app’s Info.plist must contain an NSPhotoLibraryUsageDescription key with a string value explaining to the user how the app uses this data.

I opened my projects plist.info and added the following “<key>NSPhotoLibraryUsageDescription</key><string>This application requires access to users Photo Library if the user would like to set a profile image</string>

When opening the plist.info page as a Property List in xcode,  I was able to see that the Full Name of the key was “Privacy – Photo Library Usage Description”.

Once I had corrected the issue again, I built,  archived and uploaded again and the build completed within iTunesConnect.